Scheiden met zorg voor de kinderen

 

Een scheiding heeft niet alleen voor de ouders een grote impact, maar voor kinderen is een scheiding ook vaak een emotionele periode in hun leven.

Kinderen verwerken de scheiding van hun ouders op hun eigen manier. Dit is afhankelijk van welke leeftijd een kind heeft, welk karakter, en of er al veel spanning is geweest in het gezin. Een scheiding komt meestal niet geheel onverwachts.

Natuurlijk weet iedere ouder dat hun kind in deze periode extra aandacht en begrip nodig heeft, maar in praktijk blijkt dat de ouders door de spanningen en emoties waar zij zelf midden in zitten  er weinig energie over blijft om hen kind in deze periode de ondersteuning te kunnen geven waar zij behoefte aan hebben.

Helaas zie ik in mijn werk als eigen-kracht coördinator en als mediator steeds meer gezinnen waarbij de kinderen (op latere leeftijd) steeds meer psychische en zelf lichamelijke problemen krijgen door het niet goed verwerken of niet voldoende gehoord zijn tijdens of na de echtscheiding van zijn/ haar ouders.

Door deze ervaring heb ik gekeken hoe dit beter kan. Kinderen mogen niet de rest van hun leven last houden van deze moeilijke periode! Carla Regter had hetzelfde dilemma als ik, en wij zijn een samenwerking aangegaan. Carla Regter is een ervaren Kindertherapeute. Carla heeft een praktijk “de Gouden Poort”. Zij heeft een methode ontwikkelt om een kind met ouders in scheiding individueel en op maat te kunnen ondersteunen, om deze moeilijke periode door te komen.

Dit is van groot belang voor later. Op het moment dat een kind vanaf het begin in een periode van scheiding, de gelegenheid krijgt om zijn stem te laten horen, zijn emoties te uiten en duidelijkheid krijgt over wat er allemaal gebeurt en gaat gebeuren, helpt dit bij de emotionele verwerking van de scheiding en alle praktische veranderingen welke een scheiding met zich mee brengt.

Door zowel de ouders als de kinderen te ondersteunen in dit proces kan het helpen om de scheiding en de gevolgen daarvan op zo goed mogelijke manier te begeleiden, waardoor mogelijk op langere termijn vele problemen kunnen worden voorkomen.

Door mijn nauwe samenwerking met Carla Regter kunnen wij binnen een gezin direct inspelen op de behoefte van een kind naar de ouders, waardoor de begeleiding optimaal zal zijn.